Empirestijl

Heb je je weleens afgevraagd hoe het Paleis op de Dam in Amsterdam er van de binnenkant uitziet? De AVRO zond op 15 januari 2012 de documentaire Paleis op de Dam – Perfect tot aan de Dankrand uit. Hoewel het vooral ging over de restauratie van het kolossale gebouw, werd er ook een blik geworpen op het interieur.

Empirestijl

Het Paleis op de Dam is ingericht volgens de Empirestijl. Deze interieurstijl van begin 19e eeuw werd door Lodewijk Napoleon geïntroduceerd in het Paleis tijdens zijn tweejarig koningschap over Holland. De Empirestijl is een mengeling van Oud-Egyptische en Romeinse bouwkunst. Van oorsprong is het een Franse stijl en bloeide op na de Franse Revolutie, weliswaar niet onder de heerschappij van Lodewijk Napoleon, maar van zijn broer Napoleon Bonaparte. Deze interieurstijl grijpt terug op het Keizerrijk; in het Frans noemen ze dat Empire (spreek uit, ampier). In die tijd werden veel kastelen en paleizen in Frankrijk aangekleed met de Empirestijl. De stad Lyon was destijds een grote zijdeproducent. Deze rijke stof is daarom ook een belangrijke en duidelijke kenmerk van de Empirestijl.

Andere kenmerken van de Empirestijl zijn rijke pastelkleuren, goudkleuren, grote kroonluchters van kristal en Romeinse zuilen. De Empirestijl kende een korte bloeiperiode en was alleen weggelegd voor welvarende burgers. Later in de 19e eeuw ontstonden de neogotiek en biedermeier stijl en nam de invloed van het Empire af.

Wil jezelf een kijkje nemen in het Paleis? Dat kan via Paleisamsterdam.nl 

vtwonen.nl

Reageer op dit artikel

?>

Contact – Tip de redactie!

Interieur-inrichting.nl
  • Vragen, suggesties of tips? Mail ons!

    info @ interieur-inrichting.nl
  • Privacy & Policy

    © 2010 – 2013 copyright
  • Interieur-inrichting.nl
    Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Interieur-inrichting.nl cookies. Lees meer hierover.