Tom Dixon Design

Ooit gehoord van het merk Tom Dixon? Tom Dixon is een Brits merk dat nu tien jaar bestaat en lampen en meubilair op de markt brengt. Opvallend is de combinatie industrial met een tikkeltje glamour. De producten van Tom Dixon zien er daardoor modern en luxe uit. Het merk lanceert vaak nieuwe producten, hieronder een greep uit de laatste collectie zomer 2012.

Over Tom Dixon

SChairTom Dixon (1959) is van oorsprong Tunesisch en verhuisde toen hij vier jaar was naar Groot Brittannië. Hij hij een tijdlang gewerkt als hoofd van de designafdeling van de woonwinkelketen Habitat. Habitat is in het buitenland bekender dan in Nederland, maar wellicht worden er in Nederland ook Habitat-winkels geopend. Dixon ontdekte zijn creativiteit, door te sleutelen met motoronderdelen. Dat experimenteren met metalen onderdelen zette hij voort in 1980 en zeven jaar later maakte hij de zogenaamde S Chair (zie hiernaast). De S Chair werd in Italië geproduceerd door de fabrikant Giulio Cappellini. In de jaren die daarop volgden, kwamen er steeds meer verrassende ontwerpen uit zijn koker, waarvoor hij ook onderscheiden werd met een OBE (een onderscheiding in British Design) in 2000.

Chique lampen

Tom Dixon ontwerpen hebben allemaal iets elegants in zich. Ronde vormen komen vaak terug en ook glamour kleuren als brons en goud voeren de boventoon. In het ontwerp van de Etch Shade Stainless Steel lampen heeft de design gebruik gemaakt van metaal. Door de patronen die erin verwerkt zijn, wilde de designer schaduwen creëren op de achtergrond. Op de foto kun je zien dat dat een interessant tafereel heeft opgeleverd. Een soort van discobol effect, maar dan in een moderner jasje. Niet vreemd dat we daaraan refereren, want in 1970 haalde hij niet alleen inspiratie uit motoronderdelen, maar ook uit de discoscene.
Tom Dixon Design

En ook deze lampen vielen ons op door de satijnachtige bronze kleur. Ideaal om een slaapkamer mee in te richten bijvoorbeeld, wanneer je er twee plaatst aan Dixon lampbeide zijden van een groot bed. Deze lamp is overigens ook verkrijgbaar in zwart.

Meubilair

Maar Tom Dixon ontwerpt ook meubilair. De prijzen daarvan vallen overigens best mee. Natuurlijk niet voor alle items, maar er zitten bijvoorbeeld tafels tussen van zo’n 150 Britse pond. Voor een designermerk is dat niet veel geld. Zelf vonden we de nieuwe serie Peg Lounge Chair stoelen erg mooi om te zien. Dixon wilde in deze ontwerpen juist een andere kleur laten zien dan steeds maar die witte lounge/klapstoelen die je ziet. En hij koos ook mede voor deze diepbruine kleur, omdat je deze kleur ook terugziet in de donkerbruine Britse pubs. In deze serie is er daarom ook een speciale pub(bar)stoel gemaakt en een eetkamerstoel. Zie hieronder.
Tom Dixon Stoel

Opvallend aan Dixon Design is dat er niet veel met kleur wordt gewerkt. Het enige wat wij aan kleur zagen in de collectie is misschien wel de meest opvallende kleur, namelijk oranje. Als je het doet, moet je het ook goed doen, moet Dixon hebben gedacht. Dus in deze kleur oranje zul je in de collectie een tafel, een stoel, een kruk en deze kapstok aantreffen. Ook in de lampen zien we deze oranjekleur terugkomen. Dixon heeft hier niet gekozen voor de traditionele haken die je op kapstokken vaak ziet, maar voor ronde schijven. Acht schijven in vier verschillende formaten om precies te zijn. En omdat de kapstok gedemonteerd wordt afgeleverd, kun je zelf bepalen hoe je de schijven indeelt.

Meer lezen over Tom Dixon? Daar heb je een informatief boek voor! Namelijk The Interion World of Tom Dixon (2008). 

vtwonen.nl

Een reactie op “Tom Dixon Design”

 1. Wilhelmina schreef:

  Tom Dixon is voor mij de perfecte combi tussen topdesign en luxe wonen. Ik ben fan!

Reageer op dit artikel

?>

Contact – Tip de redactie!

Interieur-inrichting.nl
 • Vragen, suggesties of tips? Mail ons!

  info @ interieur-inrichting.nl
 • Privacy & Policy

  © 2010 – 2013 copyright
 • Interieur-inrichting.nl
  Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Interieur-inrichting.nl cookies. Lees meer hierover.