Houten meubelen

Ik ben gek op houten meubelen, ze hebben zoveel uitstraling. Houten meubelen zijn op het moment weer erg hot. Van die leuke grote houten tafels, stoelen of kasten ik vind het allemaal leuk! Er zijn erg veel verschillende soorten hout om deze prachtige meubels te maken een aantal voorbeelden zijn: eikenhout, kersenhout, mahonie, notenhout en bubingahout.

houten_tafel

Waar moet u nou opletten als u houten meubelen wilt aanschaffen?

Voordat u een houten meubel aanschaft raad ik u aan er goed op te letten waar u het meubel wilt neerzetten, is het een meubel voor in de badkamer of tuin dan moet u er rekening mee houden dat het tegen regen en vocht kan. Ook moet u er opletten of het een klassieke of juist een moderne uitstraling moet hebben. Hout wat gebruikt word voor klassieke meubelen zijn kersen, eiken, mahonie, notenhout en bubingahout. Voordat ik u de kenmerken van deze hout soorten uitleg zal ik u eerst iets vertellen over hoe het hout gebruiksklaar word gemaakt.

Eerst word een boom gekapt, dan blijft er een deel van de boom staan. De boom kan ook gerooid worden, dan wordt de gehele boom verwijderd. Direct nadat de boom gekapt is word de schors van de stam verwijderd. Dan worden de stammen opgeslagen in het water, hiermee halen ze de groeistoffen uit de stam die stoffen vloeien af in het water. Hiermee voorkom je dat het hout gaat rotten. Daarna zagen ze de boomstam om bruikbaar hout te krijgen. Gezaagd hout bevat 40% tot 50% water! Gezaagd hout moet goed gedroogd worden voordat er meubels van gemaakt worden. Het hout moet ook gelijkmatig gedroogd worden anders gaat het scheuren. Meestal word hout gedroogd in speciale droogkamers waar de temperatuur beheerst wordt en de luchtvochtigheid omlaag gebracht kan worden. Drogen in de open lucht kan ook maar dat duurt wel maanden tot jaren.

 

houten_meubel

Kenmerken van diverse houtsoorten

 

Eikenhout

Eikenbomen groeien in Europa en in Azië. Eikenhout is heel erg sterk en duurzaam. Eikenhout heeft een grove nerf en een mooie gevlamde tekening. Vroeger maakte men van eikenhout dikke tafelbladen en dikke stoel- of tafelpoten, dat zijn de massieve eiken meubelen. Nu word eikenhout ook vaak zeer fijn bewerkt en in veel soorten kleuren gelakt en gebeitst. Zo heb je dus in allerlei soorten kleuren erg sterk hout. In Amerika groeien ook eiken, die groeit alleen veel harder als de Europese eik doordat de Amerikaanse zo hard groeit, heeft deze een langere nerf en is veel vochtiger. Daardoor is het moeilijker te drogen en scheurt het dus sneller. Hierdoor is Amerikaans eikenhout goedkoper dan Europees eikenhout.

Kersenhout

Kersenhout vindt u in Europa, west-Azië en Noord-Amerika. Kersenhout is duurzaam maar niet heel erg sterk. Het heeft een fijne nerf, erg glad en heeft ook een gevlamde tekening. Het is roodbruin van kleur en eigenlijk wel zacht waardoor er makkelijk een deukje in kan komen. Kersenhout verkleurd ook nog weleens na verloop van tijd.

tuinmeubels_diverse_houtsoorten

Mahoniehout

Mahoniehout komt uit Midden-Amerika. Het is niet zo heel erg sterk maar wel erg duurzaam. Mahonie heeft een diepe, donkere roodbruine kleur. De mahonieboom wordt geschild in plaats van geschaafd waardoor de fraaie nerf zichtbaar wordt, en waardoor je een mooie fineer laag krijgt. Als je een verfijnde uitstraling wilt hebben kies dan voor hoogglans gelakt mahonie hout. Wil je liever een stoere antieke uitstraling kies dan voor een massief bewerkte mahonie met een wax afwerking.

Notenhout

Notenhout komt uit Europa, Azië en Amerika. Notenhout is redelijk hard en duurzaam. De nerf is fijn tot matig. Sommige notenbomen hebben wortelknollen, hiervan maakt men fineer en is erg exclusief en kostbaar.

Bubingahout

Bubingahout is iets bijzonders. Het is een exclusief houtsoort die we niet zo vaak tegenkomen. Bubingahout groeit in West-Afrika en is zeer sterk en zwaar. Het heeft een zeer fijne nerf en is gemakkelijk te verwerken tot meubel.
Zoals je kunt lezen is er dus heel veel keuze in de wereld van houten meubelen, laat u daarom goed informeren voordat u een keuze maakt. 

vtwonen.nl

Reageer op dit artikel

?>

Contact – Tip de redactie!

Interieur-inrichting.nl
  • Vragen, suggesties of tips? Mail ons!

    info @ interieur-inrichting.nl
  • Privacy & Policy

    © 2010 – 2013 copyright
  • Interieur-inrichting.nl
    Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Interieur-inrichting.nl cookies. Lees meer hierover.