Persoonlijke verhalen in Afrikaanse vazen

Handgemaakte woonaccessoires zijn uniek en bijzonder. Vooral als er een fascinerend verhaal achter zit. Dat is zeker het geval bij de collectie ‘Story Vase’. Deze vazen zijn namelijk gemaakt in Zuid-Afrika door vrouwen van het Siyazama Project. Al deze vrouwen hebben een persoonlijk verhaal, een boodschap dat verwerkt zit in de met kralen bewerkte letters.

Afrikaanse inrichting

Binnen het Siyazama Project worden mensen op het platteland in KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika op verschillende manieren geinformeerd over HIV en AIDS. Dit gebeurt onder andere aan de hand van creatieve workshops, lokale en internationale tentoonstellingen, museale collecties en onderzoek. Hierdoor groeit het bewustzijn door er onderling over te praten en te discussiëren. Creatieve handenarbeid vormt hierin een belangrijke rol.

Persoonlijke verhalen

De ‘Story Vase’ vazen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Zweedse designbedrijf Front en het Siyazama Project. Zoals de naam ‘Story Vase’ al zegt, vertellen deze vazen een verhaal. Namelijk de persoonlijke verhalen van vijf vrouwen in de dorpen van KwaZulu-Natal. Beauty Ndlovu, Thokozani Sibisi, Kishwepi Sitole, Tholiwe Sitole and Lobolile Ximb hebben deze vazen gemaakt met behulp van kralen. Een materiaal die zij vaak gebruiken in verschillende Zuid-Afrikaanse producten, waarmee verrassende creaties tevoorschijn komen.

Door eerst hun verhaal in woorden uit te drukken, hier een letterkaart van te maken en vervolgens de kralen aan de hand hiervan aan elkaar te rijgen, zijn er bijzondere vazen ontstaan. Niet alleen leuk om in je woning ergens prominent neer te zetten, maar ook een woonaccessoire met een duidelijk verhaal waar je telkens weer stil bij kunt staan. En ook een verhaal dat je door kunt geven, wanneer visite bij je thuis vraagt naar deze bijzondere creaties. Het zal ongetwijfeld iedereen bijblijven, want met iets ‘tastbaars’ kunnen we sneller stilstaan bij levens van mensen aan de andere kant van de wereld en hen bijstaan.

Zoals het leven en het verhaal van Kishwepi Sitole. Haar man trouwde met een tweede vrouw. Soms is hij bij haar en soms is hij bij Kishwepi. Ze beschrijft dat sommige dagen niet goed zijn en dat ze niet tevreden is. Maar weer andere dagen kijkt ze er niet meer naar om en laat ze het op z’n beloop. ‘Ik accepteer het niet, maar ik heb geen keuze’, zegt ze.

Zulu traditie

Handarbeid met kralen is een belangrijk element in de Zulu traditie. Niet alleen omdat het een artistieke waarde heeft, maar ook omdat het een belangrijk communicatief middel is. Vroeger werden patronen en kleuren met kralen verweven. Hierdoor werden emoties en ideeën gesymboliseerd.

Bij de collectie ‘Story Vase’ zie je deze elementen terugkomen. De draden en kralen werden rond vaasvormige mallen gelegd, waarin vervolgens glas werd geblazen door de Zweedse meester glasblazer Reino Björk. Klinkt simpel wanneer we het zo beschrijven, maar het geheel is een zeer arbeidsintensief proces.

Alle vazen zijn dus handgemaakt en daardoor limited edition. Naast deze vazen, maken de vrouwen van het Siyazama Project nog veel meer mooie handgemaakte spullen, zoals kleurrijke poppen.

Meer over het Siyazama Project (de producten, de achtergronden, de producenten, etc.) kun je lezen op siyazamaproject.dut.ac.za. Hier kun je ook verschillende producten bestellen. 

vtwonen.nl

Reageer op dit artikel

?>

Contact – Tip de redactie!

Interieur-inrichting.nl
  • Vragen, suggesties of tips? Mail ons!

    info @ interieur-inrichting.nl
  • Privacy & Policy

    © 2010 – 2013 copyright
  • Interieur-inrichting.nl
    Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Interieur-inrichting.nl cookies. Lees meer hierover.